“Vive Piaf!” komt naar Maastricht

Een Franse legende komt tot leven in de voorstelling Vive Piaf!

Op 29 maart 2019 doet de inmiddels internationale totaaltheaterproductie “Vive Piaf!” Maastricht aan, een muziekvoorstelling die het roerige, dramatische leven van een van ’s wereld meest-bekende zangeressen in beeld brengt, namelijk de Franse chansonnière Edith Piaf. De redactie van HashtagMaastricht sprak met zangeres en actrice Nadja Filtzer over de voorstelling en hoe deze al enige jaren haar leven beheerst.

Muzikaliteit met vele elementen

Nadja Filtzers muzikaliteit kent vele elementen, zo zingt zij zowel smartlappen en Oost-Europese muziek, maar ook jazz en Franse chansons.

De reden dat Filtzer zo’n brede kennis heeft van muziek is omdat zij uit een uiterst internationale familie komt; wijlen Filtzers vader had een Oekraïens-joodse achtergrond, maar immigreerde naar Mexico. Haar moeder is een Nederlandse. Kortom, de verschillende invloeden, stromingen en culturen maken dat Filtzer zich al vroeg aangetrokken voelde tot de muziek van verschillende, culturele werelden. In de afgelopen jaren kon zij het beste van haar internationaliteit laten zien in Nederland, maar ook ver buiten onze landsgrenzen in Brighton en Mexico. 

In 2009 won Filtzer het Concours de la chanson – Alliance Française, en sindsdien heeft de theaterproductie Vive Piaf haar de titel ‘de Nieuwe Piaf’ opgeleverd, en ook ‘de Piaf van de 21e eeuw’.

Waarom Edith Piaf?

Op de vraag waarom Filtzer juist gekozen heeft om een productie te maken rond Edith Piaf, antwoord zij dat het roerige, maar met drama doorspekte leven van Piaf altijd tot haar verbeelding heeft gesproken en omdat Filtzer zich kan vereenzelvigen met de persoon die Piaf was. Edith Piafs leven was verre van gemakkelijk en ze leek met vele momenten voor het ongeluk geboren, maar dit weerhield Piaf er niet van om met enorm veel passie te leven, lief te hebben tegen beter weten in, er altijd voor te blijven gaan en het leven te accepteren als een grote oefening in vallen en opstaan. Daarnaast spreken de teksten van de nummers van Edith Piaf Filtzer enorm aan, want ook deze staan bol van die joie de vivre, maar ook overwegend blije muziek met daarop melancholische teksten over verlies, liefde en de lust om te leven. In een interview liet Filtzer zich ontvallen dat ze ook die passies kent die het leven van Edith Piaf beheersten, vandaar dat ze zich ook aangetrokken voelt tot het persona Piaf, ze kent sommige van de paden die Piaf heeft bewandeld uit haar eigen leven. Een mooi detail, dat zo heeft moeten zijn, is dat de vader van Edith Piaf Louis heette en dat de vader van Filtzer, die ze ook enorm mist in haar leven, dezelfde naam had.

Invulling geven aan een Franse legende

We wilden natuurlijk ook graag weten hoe Filtzer invulling wilde geven aan de rol van een Franse legende. De afgelopen jaren hebben we de Nederlandse actrice en zangeres, Liesbeth List, kunnen horen en zien in de rol van Edith Piaf in de musical; in België werd deze rol ingevuld door Els de Schepper. Oók hebben we kunnen genieten van de Franse Oscar-winnende actrice, Marion Cotillard, die Edith Piaf vertolkte in de film La vie en rose. Door deze verschillende interpretaties waren wij nieuwsgierig te weten hoe Filtzer zich voor heeft bereid op het spelen van de grande dame van het Franse levenslied. Mooi om te horen was dat Filtzer een paar jaar geleden auditie heeft gedaan voor de Vlaamse versie van de theatermusical over Edith Piaf en dat de uiteindelijk hoofdrolspeelster Els de Schepper hierbij haar tegenspeelster was; overigens deed Filtzer auditie voor de rol van de beste vriendin van Piaf. Het idee dat Filtzer uiteindelijk haar eigen theatervoorstelling over Piaf op de planken mocht brengen was toen net ontstaan. Eigenlijk was ze blij dat ze niet werd aangenomen, omdat ze daardoor de ruimte en tijd had deze productie tot stand te brengen, waarbij ze een verschil wilde maken met de musical, wat meer een toneelstuk was, om de nadruk te leggen op de chansons. Daarnaast heeft Filtzer maar liefst zes biografieën over Edith Piaf gelezen en film- en geluidsfragmenten over haar beluisterd en bekeken. Uit al die wetenschap groeide het idee dat Filtzer Edith Piaf niet te negatief wilde neerzetten en dat de hoofdmoot nooit het drank- en drugsgebruik van Piaf zou worden. Filtzer vond het ook belangrijk dat zij geen imitatie zou doen van piaf, maar juist de essentie van Piaf wilde vangen op het podium. In Vive Piaf kan men originele teksten horen, maar ook Nederlandse en Engelse vertalingen, en minder bekend werk van Piaf; alles om ervoor te zorgen dat de muziek ansich een voor het publiek begrijpelijk verhaal vertelt, waarin alle facetten van Edith Piafs leven goed vertegenwoordigd worden. Dat deze formule absoluut zijn weerga niet kent, blijkt uit het feit dat dit inmiddels al de derde tour is die de voorstelling Vive Piaf op zijn naam kan zetten.

Overigens heeft Filtzer speciaal voor het stuk de iconische jurk, die ze droeg tijdens haar laatste concertoptreden in het Olympia Stadium in Parijs, laten namaken, en heeft Filtzer om in de rol van Piaf te kunnen kruipen op straat gezongen in Parijs; een optreden dat zeer goed ontvangen werd. Op de poster van Vive Piaf is een foto verwerkt die ze maakte van de microfoon die Piaf daar heeft gebruikt.

Welk Piaf-nummer spreekt het meest aan

Het oevre van Edith Piaf is enorm, dus wij wilden graag weten welk nummer van Piaf Filtzer het meeste aanspreekt en waarom. Filtzers lievelingsnummer is “La Foule”, dat zoveel betekent als “de menigte” in het Nederlands. Het is een nummer dat is geschreven op een wals uit Peru, en het is vooral bekend geworden begin jaren ’90 toen de bekende band, the Gypsy Kings, het hebben gecoverd als het nummer “Amor de mis amores”. Kortom, het is een hele bekende melodie die in het theaterstuk ten gehore wordt gebracht. Dit nummer staat symbool voor het leven en de liefdes van Edith Piaf, die vele hoogtes en laagtes hebben gekend, opgroeiend in de armste regionen van de Franse hoofdstad Parijs en uiteindelijk op het hoogtepunt van haar carrière in uitverkochte zalen over de hele wereld wist te staan.

Van idee tot muziektheaterstuk

Was een muziektheaterstuk over Piaf een eigen idee van Filtzer of was het in opdracht dat ze deze rol heeft aangenomen? Filtzer kwam zelf op het idee om een stuk over Edith Piaf te maken in het jaar dat Piaf 100 jaar geworden zou zijn. Daarnaast zong zij al verschillende nummers van Piaf en was Filtzer enorm geboeid door het leven van deze Franse chansonnière. Na een kleinschalig concert met de nummers van Piaf schreef Filtzer samen met een scriptschrijver Arnost Kraus het stuk Vive Piaf; niet de versie die op dit moment wordt opgevoerd, maar een voorgaande versie, waarbij Filtzer zichzelf speelde en zij een dialoog aanging met Piaf; de stem van Piafs geest is inmiddels weggelaten, om het stuk overzichtelijker te maken voor het publiek, in eindregie van Frank Affolter. Overigens word het verhaal van Piaf vertelt in het theaterstuk, dus er zit ook toneel in, maar de hoofdmoot van het stuk is nog steeds de muziek van Piaf.

Wanneer de tournee over Edith Piaf eindigt…

Wanneer het stuk over Piaf het einde van zijn tournee nadert, in de huid van welk personage zou je dan willen kruipen? “Een pittige vraag”, dachten wij, maar niets bleek minder waar. Graag zou Filtzer nog een keer in de huid kruipen van de Braziliaanse zangeres Elis Regina, waarvan het levensverhaal ook zeer zeker dramatisch was, maar ook de levens van Billie Holiday en Barbra Streisand zijn rollen waarin Filtzer zich nog eens graag in zou willen verliezen.

Een nieuwe voorstelling

Inmiddels werkt Filtzer aan een nieuwe voorstelling die in 2020 ook naar Maastricht komt. En 6 April 2019als try-out te zien is in Grevenbicht www.Podiumkerkje.nl. Deze voorstelling gaat over Oekraïense joden die als vluchtelingen in Mexico terechtkomen. Filtzer en haar medeorganisatoren zijn op dit moment druk doende met de productie om de samenwerking met ‘Ochestre Partout’ mogelijk te maken, een orkest bestaande uit hedendaagse vluchtelingen. Deze voorstelling is een samenwerking tussen Filtzers eigen stichting Esperanza Productions en Kaptein Producties.

Een eigen geschreven nummer

Aan het einde van het muziektheaterstuk Vive Piaf brengt Filtzer een eigen geschreven nummer ten gehore, dit nummer is tot stand gekomen in samenwerking met haar pianist en bandleider, Leo Bouwmeester. Het nummer is geschreven n.a.v. de terroristische aanslag die enkele jaren geleden plaatsvond in het Bataclan Theater in Parijs. Het was belangrijk voor Filtzer om dit nummer te kunnen schrijven en uit te kunnen voeren, omdat het aansluit bij Piaf haar engagement en leven dat zich vooral in Parijs afspeelde, maar ook met het oog op de huidige actualiteiten…

Meer informatie

Vive Piaf! is op 29 maart 2019 nog te zien in het Magisch Theatertje in Maastricht (Amby), aanvang 20:30 uur.

De CD van de voorstelling “Vive Piaf!” is te koop op de website van het muziektheaterstuk, op http://www.100jaarpiaf.nl/

Meer over zangeres en actrice Nadja Filtzer op http://www.nadjafiltzer.nl/

Meer over Ap Art Events, is te vinden op http://www.ap-artevents.nl/new/

Over Kaptein Producties, op https://www.kapteinproducties.nl/vive-piaf/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *