Kore en Hae in Jouw Marktkraam Maastricht

Een vleugje Korea in Maastricht

Op 16 december 2017 was HashtagMaastricht te gast bij het K-Pop event van Jouw Marktkraam Maastricht. De meeste van jullie zullen inmiddels wel denken, “wat is K-Pop”? Dat gaan we je natuurlijk haarfijn uitleggen in dit artikel, want een ding is zeker, van het event bij Jouw Marktkraam hebben wij veel geleerd over de moderne Koreaanse straatcultuur en cool dat we het vonden! Wij snappen nu helemaal wat de fans erin zien en horen.

Binnen no-time was het hamdeel van de verkoopbare merchandise van Kore uitverkocht bij Jouw Marktkraam en volgden de back-orders elkaar snel op. Dit was mooi om te zien, zeker voor een stroming en subcultuur die hier nog niet groot is, maar wel groeiende.

Wat is K-Pop?

K-pop staat voor Koreaanse popmuziek. Deze muziekstroming kent verschillende muziektypes, zoals: elektro, hip-hop, RnB, rock, dance en pop. K-popmuziek heeft ook de manier waarop veel jongeren in Azië zich kleden bepaald. De stroming is bekend in Oost-, Zuidoost- en Centraal-Azië. De meeste K-pop bands kan je onderverdelen in boy bands en girl bands, maar er zijn ook soloartiesten en bijvoorbeeld duo’s.  De in Europa meest bekende Koreaanse soloartiest is PSY, hij scoorde in de zomer van 2012 een wereldwijde megahit met het nummer Gangnam Style en later ook met Gentleman, een nummer dat vooral een hit werd op YouTube.

K-pop in Maastricht

In Maastricht is K-pop bekend geworden door de inzet van Carlo Olrac. Hij luistert al sinds de ‘90’s naar K-pop en is dus inmiddels expert geworden op het gebied van all things K-pop, maar daarnaast is Carlo ook de “Stichting Promotie Koreaanse Cultuur” begonnen, een stichting die de focus legt op het bekendmaken van de Koreaanse cultuur in het westen. Uiteindelijk is Carlo ‘Kore’ gestart, een uitvalsbasis voor alles dat met de K-popsubcultuur te maken heeft, maar die ook een mooie link vormt naar zijn stichting en dus ook naar het mainstream maken van de Koreaanse (jongeren)cultuur in Nederland. Carlo merkt dat er veel vraag is naar zaken die met de Koreaanse cultuur te maken hebben, maar of men dan alleen Zuid- of Noord-Korea bedoelt, dat hebben we maar even in het midden gelaten voor dit feestelijk event.

Zoals gezegd is Carlo Olrac de oprichter van Kore en later volgden vrienden, Henae Aoudair en Jeffrey Vos. Samen vormen zij het drietal dat Kore beheerd en vertegenwoordigd in Nederland, want het drietal vormt een van de weinige bedrijven die Nederland rijk is op het gebied van K-popmerchandise en aanverwanten en ze denken nog lang niet aan stoppen, sterker nog, de fanbase van K-pop lijkt zich alleen maar uit te breiden.

Waarom K-pop?

Tijdens het K-pop event bij Jouw Marktkraam hadden we een interview met twee oprichters van Kore, Henae Aoudair en Jeffrey Vos.

Jeffrey Vos
Op de vraag waarom Jeffrey zo’n grote fan is van K-pop antwoordde hij dat hij de Koreaanse taal heel cool vindt, maar ook de choreografieën in de muziekvideo’s en de verhalen van de video’s, maar ook de art direction kan hij heel erg waarderen. Het is toch allemaal net even iets uitgebreider, strakker en cooler dan een westerse muziekvideo. Jeffrey’s lievelingsband is Vixx en dan vooral bandlid Ravi vindt hij supercool. Helaas heeft Jeffrey het concert van K-popband G-Dragon in de Amsterdamse Ziggo Dome gemist, maar misschien dat hij het optreden van de band Dreamcatcher wel gaat bezoeken, dit concert is overigens ook in de Ziggo Dome; op 21 februari 2018 om precies te zijn, voor de liefhebbers en voor de superfans van de band en het K-popgenre. Jeffrey zegt dat je als introductie in de K-popmuziek het beste als eerste kan luisteren naar boyband BTS, deze boy band raadt hij dan ook echt aan.

Henae Aoudair
Deze fashionista kent Carlo al sinds haar twaalfde en zij aarzelde dan ook geen moment om samen met haar BFF het bedrijf Kore op te zetten. Henae luistert ook naar Engelstalige muziek, maar is inmiddels ook verslingerd aan K-pop. Ze houdt net als Jeffrey van de choreo’s in de videoclips, de art direction en het design van de clips, maar ook de Koreaanse teksten die veel dieper gaan als die van de westerse muziek. Henae heeft wel het Koreaanse tekenschrift bestudeerd en wist er veel van, maar doordat ze dit niet continu doet is toch wat kennis verloren gegaan, ze kijkt de videoclips dan ook met ondertiteling, maar geniet daarom niet minder van K-popmuziek. Jaarlijks is Henae samen met Carlo te vinden bij Hallyucon, de jaarlijkse beurs voor alles dat met de Koreaanse cultuur te maken heeft; deze beurs wordt georganiseerd in Eindhoven. Henaes favoriete K-popbands zijn Orange Caramel (girl band) en Kard (groep bestaande uit 2 jongens en 2 meisjes), de laatste groep is uniek in de K-popscene. Aan de stemmen van de girl bands heeft Henae wel moeten wennen, want deze zijn vaak kinderlijk en dus schel; dit komt mede doordat de K-popsubcultuur invloeden heeft van de Japanse en Chinese cultuur, en daar zijn hoge stemmen ook helemaal het ding voor meisjes en voor vrouwen. Wat betreft girl bands geeft Henae aan dat Red Velvet heel leuk is om naar te luisteren. Ze verteld ook dat er onlangs een groep in de prijzen viel bij de American Music Awards (AMA’s), dit was de groep BTS, die ook Jeffrey benoemde in zijn interview; deze groep zorgt ervoor dat de K-popmuziekstroming bekender aan het worden is in het westen, omdat hun nummers heel toegankelijk zijn. Voor mooie teksten benoemd Henae ook nog N.Flying. Eén van Henaes favoriete nummers is Brown Memory.

Jouw Marktkraam Maastricht & K-Pop

Omdat Kore al een tijdje behoort tot de club van vaste standhouders in Jouw Marktkraam Maastricht, was deze winkel meteen enthousiast toen Kore aangaf een heropening te willen organiseren in een gerevampte hoek in de Jouw Marktkraamwinkel. Zo gezegd, zo gedaan, en nu staat er in deze winkel een hoek vol met de leukste K-popartikelen, van posters en CD’s tot memorabilia en boeken. Daarnaast is er ook een assortiment van Koreaanse beautyproducten te vinden en kleding en accessoires. Kortom, alles voor de K-popfans! Kore zit blijvend in Jouw Marktraam, dus ga er snel heen! Wij zagen tijdens het K-pop event hoe populair deze stroming is en wij kunnen niet wachten tot het volgende kleurrijke event!

De Korean welcome kitchen

Het event dat plaatsvond in Maastricht werd ondersteund door de geur van heerlijke Koreaanse gerechten, verzorgd door Koreaans specialiteitenrestaurant ‘Hae’ in Maastricht. Hae is een afhaalrestaurant waar je de verse gerechten die je er kan kopen zowel verwarmd kan eten, maar ook kan meenemen en ze thuis kan opwarmen. Denk aan overheerlijke bibimbaps (gerechten met rijst en groenten), die zowel met vlees als vegetarisch verkocht worden, maar ook andere geweldige Koreaanse gerechten, die voor iedereen wat wils bieden. De gerechten zijn niet duur, tussen 5-10 euro. Helemaal top! Overigens heeft Hae ook een art-gallery in de zaak.

Meer informatie

Kore, https://www.facebook.com/KOREpageonline/
Hae, https://www.haewinkel.com/
Jouw Marktkraam Maastricht, http://www.jouwmarktkraam-maastricht.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *