De Rieu take-over

(Super)fans

Toen wij gevraagd werden door de eigenaar van Jouw Marktkraam om aanwezig te zijn bij deze meet ‘n greet met leden van het Johann Strauss Orkest hadden we verwacht dat er fans zouden zijn, maar niet dat er ware superfans zouden zijn van André Rieu; dit kwam overigens niet doordat de muziek waarmee André Rieu concerteert niet goed of mooi is, maar bij superfans denk je eerder aan de gillende tienermeiden die al dagen in de rij staan voor concerttickets van Harry Styles of Katy Perry, maar niets is minder waar; er zijn superfans van André Rieu die in het bezit zijn van petjes, T-shirts, mokken, sjaals en meer. Hoe mooi is het niet om te zien dat klassieke muziek zo leeft onder de bestaande fans van Rieu en dat er op wereldniveau ieder jaar meer fans bij komen. De muziekcritici en puristen mogen dan ladingen kritiek hebben op Rieu en dat hij klassieke muziek op een wel heel populistische manier aan de man brengt, maar als je ieder jaar weer de beelden ziet van een tot iedere hoek gevuld Vrijthof dan mag van ons de Rieu-trein nog jaren internationaal doordenderen…

Chapeau ook voor Jouw Marktkraam dat ze deze bijzondere fandag hebben georganiseerd en ook mooi om te zien dat er zoveel animo voor dit event was. Dit is snappen wat er leeft in de stad waarin je gevedtigd bent en deze signalen omzetten in een passend event waar internationale belangstelling voor is, want we hebben fans uit België ontmoet, maar ook uit Australië. 

Johann Strauss Orkest & Co.

HashtagMaastricht kreeg de kans om drie musici uit het Johann Strauss Orkest te interviewen: Aga Fizzano-Walter (violiste), Donij van Doorn (sopraan, soliste) en Cord Meyer-Luesink (violist). Wij kregen de mogelijkheid om te vragen naar hoe zij in de posse van ‘s werelds bekendste violist zijn gekomen, hoe zij hun talent ontdekt hebben en wat hun plannen voor de toekomst zijn. Gelukkig waren alle drie even open en spontaan en hebben wij drie mooie interviews kunnen noteren.

Aga Fizzano-Walter (violiste)

Deze violiste is inmiddels al zo’n dertien jaar vaste musicus in het Johann Strauss Orkest. Een hele prestatie, omdat het niveau van ieder concert muzikaal erg hoog ligt. Op de vraag hoe Aga de kans heeft gekregen om onderdeel te worden van het Johann Strauss Orkest antwoordde zij dat ze begonnen is als vervanging en dat zij hiervoor auditie moest doen bij de heer Rieu himself; een situatie die haar destijds behoorlijk zenuwachtig maakte, maar waarvan ze enorm veel heeft geleerd, zeker als het aankomt om inmiddels concert na concert een prestatie van topniveau te leveren. Aga is overigens klassiek geschoold in het conservatorium van Maastricht, alwaar zij haar liefde voor de viool heeft geperfectioneerd.

Aga ziet het Johann Strauss Orkest als een grote familie die met elkaar reist en er voor elkaar is door dik en dun; hetgeen ook nodig is omdat je veel van huis bent en het goed is dat je op mensen kan terugvallen; iedereen heeft immers wel eens een off-day en als je dan ook nog eens in een onbekend land zit dan kan thuis opeens letterlijk en figuurlijk heel ver weg voelen, maar gelukkig hebben de leden van het orkest elkaar en hun pater familias, André Rieu. In het begin heeft Aga zich wel eens afgevraagd hoe zij in de groep zou vallen als newbie, maar die twijfels werden snel weggehaald door de sfeer binnen het orkest en de manier waarop Rieu alle spelers behandeld als mensen en niet als achtergrondmusici. Aga omschrijft in het kader van het familiegevoel Rieu als de patriarch, de vader van de groep; dit gezegd hebbende is André Rieu ook heel benaderbaar en een goede luisteraar voor de individuen van zijn orkest en zal hij altijd het welzijn van zijn orkestleden verkiezen boven die van hemzelf.

In de dertien jaar dat Aga meedraait in het orkest heeft ze inmiddels ieder wereldcontinent minstens één keer meegemaakt, maar graag zou zij toch nog eens in China willen optreden, dit land staat hoog op haar doelenlijst.

Graag wilde HashtagMaastricht nog weten of een optreden in de thuisstad van Rieu, Maastricht, haar nog de zenuwen bezorgd, want een thuiswedstrijd is altijd bijzonder; hierop antwoordde Aga dat ze niet meer kan spreken van zenuwen, maar eerder van gezonde spanning en een gevoel van adrenaline die door haar lijf giert.
Naast dat Aga een begenadigd violiste is maakt zij ook haarjuwelen; men zou het Aga’s nevenproject kunnen noemen. De haarjuwelen van Agatelier, zoals haar merk heet, worden ook gebruikt door de leden van het Johann Strauss Orkest en luisteren menig concert van Rieu op met de pracht en praal die deze concerten verdienen. De collectie van Agatelier is te koop bij de Jouw Marktkraam winkel in Maastricht. 

Donij van Doorn (sopraan, soliste)

Ook spraken wij met soprane Donij van Doorn, een Twentse schone die een prachtige verschijning is met een al even gouden operastem; grappend noemt ze zichzelf een tukker, maar deze ranke dame in een smaragdgroene jurk is allesbehalve wat wij verwachten wanneer wij aan het gekscherende woord ‘tukker’ denken. Sterker nog, wik denken bij deze verschijning niet eens aan een operazangeres.


Ooit begon Donij als pianiste, maar gaandeweg kwam zij erachter dat ze erg hield van zingen en dan vooral klassieke stukken. Op haar achttiende begon Donij met zang en haar zangkunst heeft zij geperfectioneerd tijdens een gedegen klassieke conservatoriumstudie. Daarnaast heeft zij ook nog gezongen in een koor, want een koor is nou eenmaal een van de beste manieren om erachter te komen of je kan zingen en of zingen ook daadwerkelijk iets voor je is. De overstap van een klassiek instrument als de piano naar klassieke zang lijkt een behoorlijke onderneming, maar de kernfactoren hierbij zijn natuurlijk talent en de liefde voor muziek, en die heeft Donij van Doorn beide in overvloed.

Tijdens haar fenomenale solo-optreden tijdens de concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht zingt zij een aria uit de opera ‘La Traviata’, een droomstuk voor deze 32-jarige soprane, want de hoofdrol spelen in La Traviata is een ultieme droom voor Donij. 


André Rieu en het Johann Strauss Orkest is als een familie voor Donij sinds zij zo’n drie jaar geleden de Rieu-karavaan vervoegde. Rieu is echt de vader van de groep en hierover geeft Donij de volgende voorbeelden: na een uitputtende lange reis van het hele orkest naar Mexico was iedereen moe en wilde men zo snel mogelijk rusten of naar bed, maar ondanks de erg late tijd dat het orkest aankwam bij het hotel, stond Rieu er op hen te wachten om ervoor te zorgen dat iedereen voorzien was van de nodige bemoedigende schouderklop en dat alles goed geregeld was in het hotel. Ook was er een reis naar een ander Zuid-Amerikaans land, waar de gewoonlijke catering van het Rieu-gezelschap niet bij was, maar voor André Rieu had men toch een bord soep kunnen regelen; Rieu koos er toen voor om niet alleen te eten en gaf aan pas een bord soep te eten als het voltallige orkest en de crew ook een bord kregen. Hier spreekt een bepaalde menselijkheid en empathie uit en een persoonlijke benadering die lastig is als je met zo’n grote groep individuen te maken hebt. Uit het gehele gesprek met Donij van Doorn spreekt het respect voor Rieu als mens, maar ook als musicus en baas. Overigens werkt Donij ook als docent en weet zij hierdoor ook hoe belangrijk het is om anderen op een goede manier te motiveren.


Graag zou Donij nog optreden in Zuid-Afrika, een land dat haar nauw aan het hart ligt omdat haar vader is opgegroeid in dit land, daarnaast zou zij graag nog eens optreden in China, Japan en landen in Zuid-Amerika. Tijdens de optredens van Rieu en zijn orkest in Maastricht geniet Donij vooral van het moment en de energie die zo’n immense openluchtzaal haar geeft.

Cord Meyer-Luesink (violist)

Doordat Cord Meyer-Luesink tijdens de fandag ook zijn tweede passie naast muziek aan het promoten was, namelijk zijn eigen koffieblend waar hij negen jaar aan heeft gewerkt, was het iets lastiger om een lang interview met hem te hebben, maar we zijn toch een aantal zaken over hem te weten gekomen. Overigens heet de speciale koffieblend uiterst toepasselijk ‘DoLa FaFaMi’, refererend aan de benaming van verschillende muzieknoten. Deze koffieblend is nu blijvend te koop in de Jouw Marktplaats winkel!

Eén van de zaken waar Cord om geroemd werd tijdens het presenteren en uitdelen van zijn eigen koffie was zijn kennis van de Nederlandse taal en hoe vloeiend hij Nederlands spreekt, want Cord is van origine eigenlijk Duitstalig. We moeten toegeven, wij zouden niet eens gedacht hebben dat Cord normaal Duits spreekt, want zijn uitspraak zit ergens tussen het Limburg en het Hollands in. Niet gek, want Cord is getrouwd met een Nederlandse, Judith Luesink, die in het koor zingt van het Johann Strauss Orkest. Onlangs verhuisde Cord richting het noorden van Nederland na een hele poos in Maastricht gewoond te hebben; de verhuizing had ook te maken met de toekomstplannen van Cord en zijn vrouw, want de vrouw des huizes werkt als mediator en daar is niet echt een grote markt voor in Limburg, verhuizen was dus eigenlijk een must. Toen Cord bij het orkest van André Rieu kwam was een van zijn kopzorgen het leren van de Nederlandse taal, maar al snel kon Cord meer dan alleen Nederlands, want hij wist ook snel kennis op te pikken van de verschillende dialecten die Nederland rijk is, hij kon ze zelfs vrij snel imiteren, hetgeen natuurlijk goed viel in de Johann Strauss Orkest familie. Cord hoopt nog een tijd te mogen leren en op te treden met Rieu en zijn orkest, want ondanks dat er koffie is blijft Cords viool altijd tot zijn verbeelding spreken.

Wij bedanken graag de Jouw Marktkraam winkel van Maastricht voor deze mooie kans en prijzen hierbij graag nog eens deze winkel aan. Ga voor meer informatie naar onze pagina over deze winkel op http://hashtagmaastricht.com/2017/04/03/jouw-marktraam/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *